A FÖLD ÉN VAGYOK MÉLYÖKOLÓGIA MŰHELY

Talán soha eddig nem vett minket körül annyi bizonytalanság, mint napjainkban. A globális ökológiai, társadalmi, gazdasági problémák az elmúlt években, különösen 2020-ban szembeötlően szóltak bele életünkbe. 

A bizonytalanság, ami elé folytonosan változó világunk állít minket, egyre sürgetőbb választ igényel. Ehhez a válaszhoz sokat kell tanulnunk, de az elméleti tudás önmagában nem elég. Saját helyünket is meg kell találnunk ebben a komplexitásban, azt a helyet, ahonnan bátran és igaz módon cselekedhetünk. 

A műhely önismereti tanulás. Átértelmezzük a Természethez fűződő kapcsolatunkat, megtapasztaljuk önmagunkat mint az élő ökoszisztéma részét. Együtt feltárjuk Földünk ökológiai, társadalmi állapotával kapcsolatos érzelmeinket és mindezt pozitív cselekvéssé transzformájuk

A FÖLD ÉN VAGYOK MÉLYÖKOLÓGIA MŰHELY HÁTTERE

 

A műhely során részvétel alapú, egyéni, páros és csoportos tanulási módszereket használunk, nagy hangsúly kerül a természetben végzett strukturált gyakorlatokra, a páros és csoportos megosztásra, reflexióra. A nap során előtérbe kerül a test és a szív, a kinetikus és az érzelmi alapú munka, az általánosan megszokott kognitív, megértés alapú tanulás helyett. A program a Work That reconnects módszertan mellett használja a Council csoportos kommunikációs formát, közvetetten az integrál ökológia és a Presencing Institute elméletét és módszereit is beépíti. A nap során a részvétel minden gyakorlatban önkéntes alapú, a megajánlott gyakorlatok meghívások és igyekszem tudásom szerint legjobban jelenlétemmel segíteni a résztvevőket.

A műhely Joanna Macy „Work That Reconnects” csoportmunkájára épül, mely a rendszerelméletben, társadalmilag felelős spiritualitásban és a mélyökológia filozófiájában gyökerezik. Joanna az 1970-es években főként a nukleáris energia elleni küzdelemben résztvevő aktivistákkal kezdett dolgozni, majd munkájával eljutott a csernobili atomkatasztrófa túlélőihöz, Kelet-Európába is. A műhely célja, hogy a Földünk ökológiai állapotával törődő érzékeny emberekként rátekintsünk saját belső motivációnkra, azokat tudatosítsuk, mozgósítsuk rejtett energia forrásainkat, hogy hatékonyan cselekedhessünk. Arra hív, hogy újraértelmezzük a Természethez fűződő kapcsolatunkat, és megtapasztaljunk önmagunkat mint az Élő Ökoszisztéma részét. Együtt feltárjuk korunk és Földünk ökológiai, társadalmi állapotával kapcsolatos gondolatainkat, érzelmeinket annak érdekében hogy mindezt pozitív, cselekvő energiába fordítsuk.

Legközelebbi csoport:
Dátum: 2021. május 8. szombat, 10-16 óráig
Helyszín: Hármashatár-hegy, Budapest
Részvételi díj: 9.000 Ft/fő

“A klímával és az ökológiai válsággal kapcsolatos hírek napjainkban egyre nyomasztóbbak. Nehéz kiegyensúlyozottnak maradni és tiszta fejjel nézni a helyzetre. Ági mélyökológiai foglalkozásán finom kézzel, jó arányérzékkel állítja össze a feladatokat és a sok látható, érezhető, tapintható problémát észrevétlenül úgy szelidíti, hogy a résztvevők pillanatnyi szorongását jól felépített, ugyanakkor a jelenlévők aktuális lelkiállapotához szabott gyakorlatokkal igyekszik cselekvésbe fordítani. Finom utazás önmagunkban a kapcsolódások megélésével.

Nagy Réka

Szerkesztő-újságíró, Ökoanyu Magazin

“A Mélyökológiai Műhely már hosszú évek óta fontos színfoltja az általam tartott Humánökológia tanfolyamnak. Legfontosabb tanulsága, hogy rendszeresen hálát kellene adnunk annak a sok-sok élőlénynek, akik lehetővé teszik a mi életünket is.”

Takács-Sánta András

ELTE, egyetemi docens, Humánökológia szakigazgató

“A műhelymunka megerősített abban, hogy a természettel való kapcsolat segít megőrizni a belső egyensúlyomat. Ahhoz, hogy aktívan, közösen tegyünk az életet támogató környezet megteremtéséért, kell hogy ne telepedjen ránk, ne bénítson meg a külvilág.”

Pink Edit

résztvevő, mélyökológia műhely

Az Anya útja önismereti műhely

Olykor egyedül érzed magad a hétköznapok helytállásában anyaként? Szeretnéd feldolgozni, mi változott, mi történt veled, mióta édesanya lettél?

Az Anya Útja csoport különleges lehetőség arra, hogy találkozz és kapcsolódj más anyukákkal, hogy a közös munka során ráláss az anyaként megélt belső változásra és tanulásra. Támogat abban, hogy újragondold életutadat az anyaság tükrében, az anyaként elsajátított új képességek tudatosításával, mindebből erőt nyerj a mindennapokhoz.

Mit kapsz az Anya Útja csoportban:

 •  Elfogadó közösség és töltődés édesanyák körében
 •  Önismereti tanulás az anyaként megélt változásokról
 •  Tudatos jelenlét alapú gyakorlatok a természetben
 •  Kreatív önkifejezés és kapcsolódás
 •  Minőségi “én-idő”
AZ ANYA ÚTJA ÖNISMERETI MŰHELY HÁTTERE

Anyává válni beavatás, átalakulás, átlépés felnőtt életünk kiteljesedett szakaszába, lehetőség arra, hogy mélyebben megismerjük önmagunkat és megvalósítsuk küldetésünket. Az anyaság, főleg az első években egy kivételes személyiségfejlődési lehetőségekkel teli időszak! Anyaként különösen fontos kapcsolódnunk a természet ciklusaihoz, az elemekhez, gyógynövényekhez, a kinti világhoz. Felelőssé váltunk egy kis életért itt a Föld nevű bolygón, így az ökológiai tudatosság alapállapot. Szeretnénk, hogy amikor gyermekeink felnőnek, felnézzenek ránk cselekedeteinkért. Az Anya Útja csoportokban és az AnyaTermészet kártyacsomag használatával erre a kapcsolódásra emlékeztetjük magunkat.

A műhelyet részben a szabadban tartjuk, gyönyörű természeti környezetben. Az intenzív részvétel miatt, korábbi tapasztalataink alapján a kisgyerekek jelenléte nehezebbé teszi a résztvevőknek a teljes részvételt. Így javasoljuk, hogy egész kicsi gyermekek esetében apa, nagyszülők segítségével szervezzék meg az anya zavartalan jelenlétét a műhelyen, esetleg az ebédszünetben való találkozással.

Legközelebbi csoport:
Dátum: 2021. április 10., 17., 24. szombat, 10-16 óráig
Helyszín: Normafa, Zöldike
Részvételi díj: 29.000 Ft/fő

“Nagyon üdítő érzés volt kiszállni a mókuskerékből és kicsit kikapcsolni, befelé figyelni! A mindennapok része kellene, hogy legyen, hogy hasonló élethelyzetben lévő anyukákkal cserélünk tapasztalatot, mert ez megerősített engem abban, hogy a gondjaimmal nem vagyok egyedül. A gyakorlatok során használt eszközök hatékonyan segítettek abban, hogy ki tudjam fejezni az érzelmeimet, és ez felszabadító volt! Kaphattunk egy nagy adag önbizalmat, hasznosan töltött énidőt, születtek új barátságok, és a pocakomban lévő babát is részben a tanfolyamnak köszönhetem.”

Kozáry-Biczó Andrea

résztvevő, Az Anya Útja önismereti műhely

“Ági különösen érzékeny és felkészült vezető. Nagy tapintattal és bölcsen irányította az alkalmakat. Nagyon sokat tanultam tőle ilyen téren is, hogy milyen egy jó segítő, vezető. Nagyon tetszett, hogy ilyen sokszínű és érdekes volt az egész folyamat, amin keresztülmehettünk.”

Guba Anna

résztvevő, Az Anya Útja önismereti műhely

TUDATOS JELENLÉT A TERMÉSZETBEN

Online saját élményű műhely sorozat  szabadban végzett ökoterápiás gyakorlatokkal.

A program során:

 • Megtapasztalhatod az ökoterápia természetben végzett gyakorlatait,
 • Megismerheted a Föld élővilágához fűzűdő érzéseidet,
 • Megtapasztalhatod az ökopszichológia gondolatait,
 • Részt vehetsz egy “fej – szív – kéz” alapú tanulási folyamatban.

A program célja, hogy olyan tanulási folyamatot nyújtson és közösséget építsen, amellyel a résztvevők mélyebben megérthetik az ökoszisztémához fűződő kapcsolatukat, feldolgozhatják a világ ökológiai állapotával kapcsolatos érzéseiket. Ebben segítenek a találkozók közötti hetekben emailen küldött audiofelvételek, természetben végzett strukturált gyakorlatok útmutatói és elméleti háttér információk.

MIT KAPSZ A PROGRAMTÓL?

 • Nyolc hetes csoportos önismereti folyamat
 • Négy műhelyfoglalkozás
 • Test-alapú munkák, előadások, csoportos megosztások
 • Támogató közösség
 • Földünk ökológiai állapotával kapcsolatos érzéseid megosztása
 • Betekintés a kortárs ökopszichológiai gondolatokba

A MŰHELYEK KÖZÖTT:

 • Audio felvételek,
 • Erdei munka gyakorlatok
 • Elméleti háttéranyagok

TARTALMI ELEMEK:

 • Korunk három szeparációs területe Otto Scharmer nyomán
 • Joanna Macy “The Work That Reconnects” mélyökológia munkája
 • Ökopszichológiai alapvetések
 • Ökológiai tudatosság területei (GAIA modell és integrál megközelítés)
 • Tudatos jelenlét alapú gyakorlatok a természetben
 • Testérzet figyelés és légzés

Legközelebbi csoport:
Dátum: 2021. március 12., 26.,április 9., 23., péntekenként 15-18.00
Helyszín: Zoom
A programra a részvételi díj befizetésével és a regisztációs lap kitöltésével tudsz jelentkezni.
Részvételi díj: 18.000 Ft/fő, mely tartalmazza a négy, 3 órás online műhelyen való részvételt, illetve az emailen küldött letölthető audio és írott gyakorlati útmutatókat.

14 + 15 =