EGYÉNI ÖNISMERETI KÍSÉRÉS

2014-2019 között integrál pszichológia tanulmányaim keretében képződtem a segítő beszélgetés módszertanában. A legfontosabb, amit megtanultam, hogy a teljes, elfogadó figyelemmel való hallgatás ereje képes beindítani a változást és gyógyítani a lelket.

A képzés három éve alatt egyéni és csoportos önismereti sajátélményű folyamatokon vettem részt, ezt mintegy húsz évnyi jóga tanulás, tanítás és önismereti munka előzte meg. Jelenleg a brit Tariki Trust 10 Directions ökoterápiás képzését végzem. Nagy hála van bennem, hogy rátaláltam erre a szemléletre, mely a buddhista pszichoterápiát és az ökoterápiát egyesíti, és a Természetben való tudatos jelenlétre hív meg.

A sétáló segítő beszélgetés során teljes figyelmemmel, elfogadással és támogatással hallgatlak. Saját jelenlétem és a Természet jelenléte az, amely támogat saját folyamatodban, hogy te magad találd meg a megoldást életed kérdéseire. Mert te vagy a saját életed mestere.

SÉTÁLÓ SEGÍTŐ BESZÉLGETÉS

A segítő beszélgetés általam tanult módszereivel  és teljes jelenlétemmel hallgatlak. Segítek abban, hogy betekints életed egy-egy területére és új felismeréseket szerezz, melyekkel változtatni tudsz. Ami egyedülálló a sétáló segítő beszélgetés formában, hogy nem a négy fal között ülünk, hanem a természetben sétálunk közben.

MIÉRT?

A szabad levegőn való mozgás által olyan fiziológiás folyamatok indulnak be, melyek oldják a feszültséget, segítenek abban, hogy oldottan beszélj magadról, és önmagukban is enyhítik a stresszt.

A séta ritmikus mozgása és a környezet periférikus észlelésének tudatosítása segítik a beszélgetést, a körülöttünk lévő természet asszociációs teret nyújt.

Amíg magadról beszélsz, én időről-időre arra kérlek, figyelj kifelé és mondd el, mit látsz. Ez támogatja az ún. analógiás gondolkodásmódot, amiben a kreativitás megnő, így a természet formái jelentéssel telnek meg és támogatják a rátekintést saját életed témáira.

A beszélgetésben hárman veszünk részt: Te, én és a körülöttünk lévő Természet.

2 + 5 =

HOGYAN ZAJLIK?

Telefonon megállapodunk a keretekben, ez mindkettőnket segít, hogy biztonságban érezzük magunkat és a közös munkát.

Találkozunk egy olyan közösen egyeztetett helyen, ahol nyugodt körülmények között tudunk sétálni egy órát. Ajánlott helyszínek: Pilisborosjenő, Hármashatárhegy, Margitsziget Árpád-Híd felőli oldal.

Az első beszélgetés után közösen döntünk a folytatásról. A sétáló segítő beszélgetések során 5-10 alkalomra szerződünk, melyek során egy-egy olyan életterületedre fókuszálunk, melyen változást szeretnél elérni.

A SÉTÁLÓ SEGÍTŐ BESZÉLGETÉS HÁTTERÉRŐL

A természet alapú önismereti tanulás a szabadban történik, különböző aktivitásra és reflexióra épülő módszereket használ. A felismerések, a tanulás és egyéni fejlődés a tevékenység átéléséből származik.

Az ökopszichológia szerint a természettől való elidegenedésünk áll legtöbb pszichológiai problémánk mögött. Az ökoterápia olyan gyakorlatokkal dolgozik, melyek ezt a különállást gyógyítják. Az ember és természet holisztikus kapcsolata magában foglalja a természet gyógyító erejét és az ember képességét, hogy viszonozza ezt a gyógyítást és pozitív módon hasson a természetre. Az ökoterápia ember és természet kapcsolatát helyezi a középpontba, és a kettő között kölcsönös gyógytó kapcsolatot feltételez. Használjuk a természet gyógyító erejét, és megnövekedett jóllétünk magával hozza felelősségvállalásunkat az ökológiai egyensúly helyreállításában.

A sétáló segítő beszélgetés során a terápiás kommunikáció eszköztárát használom, teret tartok, jelen vagyok, hallgatlak, értő figyelemmel és kérdésekkel segítelek. A séták során, a természetben való jelenlétnek köszönhetően ebbe a párbeszédbe harmadikként belép a környezetünk is. A természeti környezet teret nyújt a gondolati asszociációknak és egyes testi egyszerű gyakorlatok során testi szintű megtapasztalásnak. A természettel való találkozás, kapcsolódás révén tapasztalati módon tanulunk.

A tudatos jelenlét kifejlesztésének több, a buddhista hagyományból táplálkozó formája létezik a testérzeteink, légzésünk, mentális folyamataink észlelése által. Mindehhez társul a természet jelenségeinek tudatos megfigyelése. Kisérőként két minőséget igyekszem képviselni: elfogultság és ítélet mentesen vagyok jelen, valamint együttérző, empatikus jelenléttel minden körülmények között melletted állok.

Ágiból sugárzik a megértő, szeretettel teli figyelem, ami egy igazi ajándék a hétköznapok során. Tudom, hogy neki bármit elmondhatok, az sem baj, ha időnként csapongok, segít megélni, továbblendülni, fókuszban maradni.

Amanda

kliens

“A séta a szabadban, valamint Ági odaadó figyelme és ügyesen továbblendítő  kérdései gördülékennyé tették számomra a témámmal való foglalkozást, fontos összefüggésekre tudtam rápillantani.”

Kerényi-Kiss Zoltán

kliens, sétáló segítő beszélgetés