ERDŐFÜRDŐ, A TERMÉSZET GYÓGYÍTÓ EREJE

Az erdőfürdő két-három órás program, melynek során kapcsolódhatsz az erdőhöz, kikapcsolhatod a mindennapok rohanását, és belelazulhatsz a természet gyógyító erejébe. A fizikai és mentális feszültségoldáson keresztül megtörténhet a regenrálódás, gyógyulás.

A vezetett gyakorlatok alatt lassan sétálunk, hogy ráhangolódjunk az erdő által kínált érzéki hatásokra. Ezáltal megmerítkezünk a jelenlét érzésében, az “itt és most” tudatosságában. Bőrünkön érezzük a levegő mozgását, a fák koronája alatt áttörő nap melegét, halljuk a madarak dalát, a rovarok zümmögését, látjuk a természet ezer színét, megszaglászhatjuk a gazdag erdei talaj aromáját.

A finoman vezetett gyakorlatok meghívásokra épülnek, így biztonságos módon lazulhatsz el és érkezhetsz meg az erdő nyugalmába. Megérkezni az erdőbe így olyan, mintha haza érkeznél.

AZ ERDŐFÜRDŐ HÁTTERÉRŐL

Az erdőfürdőzés gyakorlata a japán “shinrin yoku” hagyományában gyökerezik. A ma elterjedt erdőfürdő módszertan alapjait Amos Clifford és kollégái dolgozták ki az Association of Nature and Forest Therapy nevű szervezet keretében. Én 2021-ben szerzem “Forest Therapy Guide” képesítést a Forest Therapy Hub képzésében.

Az erdőfürdő a természetben való elcsendesedés tudománya. A legtöbb meditációs hagyományban megtalálható lelassulás, lecsendesülés, tudatos jelenlét adják a gyakorlás alapját, valamint az erdő ökoszisztémájának megfigyelése. Testünkben és elménkben az evolúció hosszú ideje alatt kifejlődött sok-sok receptor, amelyek révén idegrendszerünk és hormonháztartásunk alkalmazkodik környezetünkhöz. Az elmúlt évtizedekben rengeteg tudományos eredmény igazolja, hogy a természetes környezet, annak minden formájával és lényével gyógyító hatású az emberre. Innen, a földi ökoszisztémából jövünk, ennek a részei vagyunk, ebből táplálkozunk. Az idegtudomány által vizsgált tükörneuronok gondoskodnak róla, hogy az erdő lényeinek harmonikus működését figyelve saját rendszerünkben is harmónia alakuljon ki. Az erdőfürdő a kutatások szerint javítja az immunrendszer működését, fokozza az ellazulást, a tiszta gondolkodást, és testünk öngyógyító folyamatainak működését. 

Az erdőfürdő egy különleges énidő és közösségi élmény. Énidő, melyben a hétköznapi szerepeinktől és kötelezettségeinktől távol mélyen megélhetjük a jelenlétet, kapcsolódhatunk a Természet egészével. Közösségi idő, amely alatt az érzékelések, megélések attól nyernek igazi értelmet, hogy megoszthatjuk őket társainkkal.

Az erdőfürdő vezetésben főként az inspirál, lelkesít és motivál, hogy segítsem az emberek természettel való kapcsolódását, majd következő lépésben megkérdezzük magunktól: “és én mit adhatok vissza a Földnek?”

Upcoming forest bathing:
Date: August the 24th, 5-7 pm
Helyszín: Pilisborosjenő
Részvételi díj: donation based (part of the forest bathing guide certificate assignment)

FURTHER FOREST BATHING WALKS:

Augusztus the 27th 4-6 pm, National Gathering of Environmental and Nature Protection Organisation, Keszthely, Georgikon. Places available for registered participants of the gathering.

September the 4th 11am-1 pm Kiserdő Feszt (Heart of the Forest venue) Budapest, Határúti Kiserdő

https://www.facebook.com/events/543842923432880