Körben ülni ERŐT ad

Szerző: | nov 11, 2020 | Közösség

A múlt héten egész rutinosan éltük át azt, ami a tavasszal még sokkolóan hatott ránk: egy egész ország lezárt, karanténba vonult. Csak pár ember találkozhat, az is csak családon belül. November elejétől Magyarországon ismét tiltott az együttlét!

Lassan húsz éve ülök emberekkel körben. Ültem körben gyerekekkel az öko kuckóban, ifjúsági csereprogramokon, nem formális tanulási képzéseken, ökofalvakban, önismereti csoportokban, meditációs elvonulásokon, waldorfos szülői esteken, álom-körökben. Jópár éve álmomban is körben ülök. A kör az egyetlen alakzat, amelyben mindenki mindenkit lát. A körben egyenlőek vagyunk, egyenrangúak. A körben gyakorolhatjuk az együttérző figyelem művészetét. A körben van, hogy szívből hallgatunk és szívből beszélünk, amit mindennapi életünk során oly ritkán teszünk. A körben lenni jó. Körben ülni olyan együttlétet jelent, ami feltölti a boldogsághormon raktárainkat. Körben ülni azt jelenti, közösségben vagyunk.

November nyolcadikán a Belső Utak a Fenntarthatóságba nemzetközi projektünk zárórendezvénye volt, a Hármashatárhegyen. A kétéves projekt arról szólt, hogyan támogathatjuk a belső változást, ami révén egyensúlyban élhetünk földi ökoszisztémánkkal. Más szóval arról, hogyan tápláljuk a belső tüzet. Hát ezen a napon szükségünk volt a belső tűzre: olyan csináltunk, amit novemberben még soha, egy hideg őszi napon reggeltől sötétedésig a földön ültettük az embereket, kint ültünk, kint mozogtunk, kint ettünk. Mi húszan, akik együtt töltöttük a napot, council-ban, erdőfürdővel, tudatos jelenlétben az erdőben, gyakorolva a meghallgatás művészetét. Megismertük a projekt során létrehozott oktatóanyagokat, történetmesélős könyvet, kutatási eredményeket. Körben ültünk, és begyűjtöttük a tiszta, figyelemtől csillogó pillantásokat. Jól elraktározzuk őket, és egész télre táplálkozunk belőlük.

Addig pedig, ami ősztől tavaszig sem tilos: a gyógyító jelenlét az erdőben.

A Belső Utak a Fenntarthatóság felé projekt során létrehozott kutatási beszámoló, történet gyűjtemény, oktatói kézikönyv és podcastok rövidesen elérhetők a projekt honlapjáról.