ERDŐFÜRDŐ, A TERMÉSZET GYÓGYÍTÓ EREJE

Az erdőfürdő két-három órás program, melynek során kapcsolódhatsz az erdőhöz, kikapcsolhatod a mindennapok rohanását, és belelazulhatsz a természet gyógyító erejébe. A fizikai és mentális feszültségoldáson keresztül megtörténhet a regenrálódás, gyógyulás.

A vezetett gyakorlatok alatt lassan sétálunk, hogy ráhangolódjunk az erdő által kínált érzéki hatásokra. Ezáltal megmerítkezünk a jelenlét érzésében, az “itt és most” tudatosságában. Bőrünkön érezzük a levegő mozgását, a fák koronája alatt áttörő nap melegét, halljuk a madarak dalát, a rovarok zümmögését, látjuk a természet ezer színét, megszaglászhatjuk a gazdag erdei talaj aromáját.

A finoman vezetett gyakorlatok meghívásokra épülnek, így biztonságos módon lazulhatsz el és érkezhetsz meg az erdő nyugalmába. Megérkezni az erdőbe így olyan, mintha haza érkeznél.

AZ ERDŐFÜRDŐ HÁTTERÉRŐL

Az erdőfürdőzés gyakorlata a japán “shinrin yoku” hagyományában gyökerezik. A ma elterjedt erdőfürdő módszertan alapjait Amos Clifford és kollégái dolgozták ki az Association of Nature and Forest Therapy nevű szervezet keretében. Én 2021-ben szerzem “Forest Therapy Guide” képesítést a Forest Therapy Hub képzésében.

Az erdőfürdő a természetben való elcsendesedés tudománya. A legtöbb meditációs hagyományban megtalálható lelassulás, lecsendesülés, tudatos jelenlét adják a gyakorlás alapját, valamint az erdő ökoszisztémájának megfigyelése. Testünkben és elménkben az evolúció hosszú ideje alatt kifejlődött sok-sok receptor, amelyek révén idegrendszerünk és hormonháztartásunk alkalmazkodik környezetünkhöz. Az elmúlt évtizedekben rengeteg tudományos eredmény igazolja, hogy a természetes környezet, annak minden formájával és lényével gyógyító hatású az emberre. Innen, a földi ökoszisztémából jövünk, ennek a részei vagyunk, ebből táplálkozunk. Az idegtudomány által vizsgált tükörneuronok gondoskodnak róla, hogy az erdő lényeinek harmonikus működését figyelve saját rendszerünkben is harmónia alakuljon ki. Az erdőfürdő a kutatások szerint javítja az immunrendszer működését, fokozza az ellazulást, a tiszta gondolkodást, és testünk öngyógyító folyamatainak működését. 

Az erdőfürdő egy különleges énidő és közösségi élmény. Énidő, melyben a hétköznapi szerepeinktől és kötelezettségeinktől távol mélyen megélhetjük a jelenlétet, kapcsolódhatunk a Természet egészével. Közösségi idő, amely alatt az érzékelések, megélések attól nyernek igazi értelmet, hogy megoszthatjuk őket társainkkal.

Nézzük, miért más az erdőfürdő, mint egyedül sétálni az erdőben?

– az erdőfürdő lassú, vezetett séta, ahol a résztvevő finoman, könnyedén hagyatkozhat a meghívásokra

– a módszertant tudományos alapokra építve dolgozták ki és olyan tudatos jelenlét gyakorlatokból áll, amelyek felébresztik az érzékeket és “kikapcsolják” a stresszt okozó működésmódot

– a folyamat része az élmények csoportban való megosztása, így könnyebb integrálni mindazt, amit tapasztaltunk

Az erdőfürdő vezetésben főként az inspirál, lelkesít és motivál, hogy segítsem az emberek természettel való kapcsolódását, majd következő lépésben megkérdezzük magunktól: “és én mit adhatok vissza a Földnek?”

Legközelebbi erdőfürdő:
Dátum: 2022. Februártól újra a Pilisben
Helyszín: Pilisborosjenő
 
MIÉRT TANULTAM ERDŐFÜRDŐT VEZETNI?

Amióta 2004-ben kollégákkal létrehoztam a pécsi Öko Kuckó környezeti nevelési központot, azóta keresem az eszközöket, amelyekkel segíthetem ember és az emberen túli világ újrakapcsolódását. Hiszen részei, családtagjai vagyunk élő Földünknek.

Egy ideje vonzott az erdőfürdő. Olyan jól működő módszert kínál, amellyel könnyedén támogathatom a stressz csökkentést, relaxálást, ellazulást a Természetben – erre pedig legtöbbünknek szüksége van rohanó hétköznapjainkban. Ez az első lépcsőfok, ahol legtöbben be tudunk vonódni. Nem feltétlenül szeretne mindenki a Föld globális kérdéseivel foglalkozni – hiszen annyi mindennapi gondunk-bajunk van… Van, hogy csak egy kis idő kell magunkra, feladatok, tennivalók, aggodalmak nélkül. Ez az erdőfürdő.

A bevonódás következő fokozatait az ökoterápia és a mélyökológia eszköztárával tudom támogatni – azoknál, akik nyitottak ezekre. Hálás vagyok, amiért a Pandora Mélyökológiai Egyesület oktatói mobilitás projektjének keretében 2021 júniusában részt vehettem a nemzetközi erdőfürdő képzésen, amely elindított erdőfürdő vezetőként.