Berecz Ági,

Integrál szemléletű önismereti mentor, környezeti nevelő, erdőfürdő vezető

2005 óta dolgozom trénerként és csopotvezetőként, hazai és nemzetközi tanulási programok keretében az ökológiai tudatosság és belső fejlődés témáiban. Célom, hogy a körülöttünk lévő Természetet mint megtartó közeget és mentort meghívjam az egyéni és csoportos önismereti folyamatokba. Így csökken a stressz, erősödik a Természettel való egységünk tudata, életmódunk során teljesebben gondoskodunk önmagunkról és Földünkről.

Munkám során a jóga és tudatos jelenlét alapú gyakorlatokkal kapcsolódunk önmagunkkal, szívből való figyelemmel és kommunikációval egymással és  újrakapcsolódunk a Természettel. Mindezzel enyhítjük a modern társadalmunkban tapasztalt elkülönültséget.

SZAKMAI MÚLTAM

2004-ben Pécsen, a Zöld-Híd Alapítvánnyal létrehoztam az Öko Kuckó Környezeti Nevelési Központot, ahol iskolás gyerekeket segítettünk az fenntarthatóbb élet felé. 2006-tól az Európai Ifjúság Program trénereként nemzetközi, nem formális képzéseket facilitáltam. 2007-2010 között Angliában pszichológiai hátterű ökológiai módszertanokat tanultam: “Cambridge Carbon Conversations” és a “Work That Reconnects” mélyökológiai önismereti munkát. Képződtem a skóciai Findhorn öko közösségben és az angliai Schumacher College-ban. Újra Magyarországon, 2010-től a Tudatos Vásárlók Egyesülete “Ökokörök” vezetőinek képzőjeként és a Goals For Goods program facilitátoraként működtem. 2012 óta alapító elnöke vagyok a Pandora Mélyökológiai Szellemi Központ Egyesületnek. Az elmúlt tíz évben hazai és nemzetközi képzéseinken, műhelyeinken, ifjúsági programokon a nem formális tanulás eszközeivel többszáz ember tanult az ökológiai és önismeret kapcsolatáról.

A jóga, mely több mint két évtizede kísér utamon, a test, a lélek és a szellem egységét segíti elő. Huszonöt éve jógázom, 2011-ben elvégeztem az amerikai Kudalini Research Institute nemzetközi kundalini jóga tanárképzését, azóta használom a jóga eszközeit munkámban.

ÖNISMERET ÉS ÖKOLÓGIA

2013-ban és 2015-ben megszülettek gyermekeim. Az anyaság személyes élménye és önismereti útja vezetett a Mother Nature projekt létrehozásához. Az Anya Útja önismereti műhely módszertana a természetben vezetett strukturált gyakorlatokkal segít az anyaság tapasztalatát feldolgozni. Az elmúlt évek másik jelentős munkája az “Inner Pathways To Sustainability” nemzetközi partnerség vezetése volt, amelynek keretében a belső regeneratív gyakorlatok és külső ökológiai életmódváltás, aktivizmus kapcsolatát kutattuk.

2014-2019 között integrál pszichológiát tanultam, és a segítő beszélgetés módszertanát. A képzés évei alatt saját élményű önismereti csoportokat végeztem. A segítő beszélgetés számomra arról szól, hogy teljes figyelemmel és feltétel nélküli elfogadással vagyok jelen és segítem a hozzám fordulót. A sétáló segítő beszélgetés alatt a ritmikus mozgás feszültséget old, közben a körülöttünk lévő Természet segíti az asszociációt.

Jelenleg a brit Tariki Trust “Ten Directions” ökoterápiás képzésén tanulok. Az általam vezetett egyéni és csoportos önismereti tanulás során hangsúlyt kap a tudatos jelenlét. Egymással és a körülölelő természettel is kapcsolódunk, ahogyan szó szerint egymás mellett haladunk a tájban. A természet jelenléte emlékeztet minket az ökoszisztémában elfoglalt helyünkre, a tájba olvadó rész egységekké válunk, más szóval megtapasztalhatjuk a természeti világot magában foglaló önmagunkat, ökológiai énünket.

Hiszem, hogy mindannyiunknak meg kell találjuk a saját életelixírünket, azt az “orvosságot”, amely a mi saját felajánlásunk a világnak, kiteljesedett életünk célja. Célom ennek felismerését elősegíteni munkámmal.

SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK

Mélyökológia műhely a Kisközösségi Program Humánökológia tanfolyamán, 2014 óta évente

Integrál ökológia előadás az Integrál Akadémia 1. évfolyamán, 2015óta évente

A Permakultúra Nulladik Zónája műhely az Életfa Permakultúra PDC kurzusán, 2018 óta évente

A Pandora Mélyökológiai Szellemi Műhely Egyesület alapító elnöke, 2012 óta

“Inner Pathways Toward Sustainability” nemzetközi stratégiai partnerség vezetése (2018-2020)

“Mother Nature” nemzetközi stratégiai partnerség vezetése (2017-2020)

TANULMÁNYOK

Pécsi Tudományegyetem, Andragógia szak, 1997-2001

Training For Young Environmental Leaders, Regional Environmental Center, 2005

Training For Trainers for the European Youth Programme, 2005-2006

Kundalini Jóga Level One Jógatanár képzés, 2010-2011

Ecovillage Design Education and Training For Trainers, GAIA Educations, 2011

Integrál Pszichológia, 2014-2019

The Schumacher College Certificate in Leadership and Facilitation, 2018

Ten Directions Ecotherapy Training Programme, 2020 – folyamatban

Erdőfürdő Vezető Képzés, The Forest Therapy Hub, 2021 – folyamatban